Voorbereiding afsluiting Heinenoordtunnel (A29) zomer ‘24

Categorie: Regionaal

De Heinenoordtunnel (A29) is deze zomer twee weken aaneengesloten afgesloten in beide richtingen van 26 juli tot en met 9 augustus 2024. Ondanks dat de afsluiting midden in de zomervakantie is, wordt wel forse hinder verwacht met vertragingen tot maximaal één uur in de spits. Net zoals bij voorgaande afsluitingen blijft er doorgang voor nood- en hulpdiensten met prioriteit 1-ritten over het weggedeelte waar de werkzaamheden plaatsvinden en door de naastgelegen tweede Heinenoordtunnel. De eerder afgegeven ontheffingen voor functionarissen die optreden bij levensbedreigende situaties en functionarissen in de crisisorganisaties blijven geldig.  

Essentiële doorgang voor spoedvervoer

Voor de (acute) zorgaanbieders is het essentieel dat spoedvervoer door de Heinenoordtunnel kan en dat functionarissen, die optreden bij levensbedreigende situaties en functionarissen in de crisisorganisaties hier ook met ontheffing doorheen kunnen. Controleer daarom goed de geldende procedure en zorg dat de ontheffingen binnen de eigen organisatie op orde zijn. Kijk hierbij vooral of de juiste personen en juiste kentekens nog op de ontheffingen staan. Mail naar renovatieheinenoordtunnel@rws.nl voor wijzigingen op bestaande ontheffingen en naar roaz@erasmusmc.nl voor nieuwe ontheffingen.

Maatregelen

Het is noodzakelijk dat er maatregelen worden getroffen om ervoor te zorgen dat zorgpersoneel, patiënten, cliënten en andere weggebruikers op tijd op hun werk of afspraak kunnen komen.

Om dit te bereiken zijn de volgende maatregelen genomen:

  • Connexxion rijdt, net als vorig jaar, volgens een pendeldienstregeling tussen busstation Heinenoord en Rotterdam Zuidplein (metro RET), Rotterdam Lombardijen (trein/tram RET) en Barendrecht station (trein). Op 9292ov.nl is de actuele dienstregeling terug te vinden.
  • Rijkswaterstaat heeft met veerponteigenaren weer afspraken gemaakt om de oversteek voor fietsers over het Spui en de Oude maas voor fietsers extra aantrekkelijk te maken. Daarom kunnen (brom)fietsers en scooters er gratis oversteken als de Heinenoordtunnel vanwege renovatiewerkzaamheden dicht is. Dit geldt voor veerpont Nieuw-Beijerland – Hekelingen, de veerdienst tussen Puttershoek en Zwijndrecht en veerpont Rhoonsveer. Bij veerpont Hekelingen is de overtocht ook gratis voor motoren, maar niet voor (vracht)auto’s.
  • De omleiding is via de A17, A16 en A15 en voor verkeer van/naar de Hoeksche Waard is de omleiding via de N217 en de Kiltunnel. De Kiltunnel is tolvrij gemaakt. Check voor vertrek de actuele verkeerssituatie, bijvoorbeeld hier: renovatieheinenoordtunnel.nl

Rijkswaterstaat roept op zoveel mogelijk thuis te werken of anders te reizen als het kan.

Zorgaanbieders kunnen zelf het volgende nog doen:

  • Informeer zorgmedewerkers tijdig over de afsluiting en alternatieven zoals het ov of de (brom)fiets
  • Houd bij het maken van roosters van de zorgmedewerkers rekening met de woonplaats en extra reistijd vanwege omleidingen
  • Houd bij het plannen van afspraken met cliënten rekening met woonplaats en extra reistijd vanwege omleidingen

Meer informatie over alternatieven en de renovatie van de Heinenoordtunnel

  • Op rijkswaterstaat.nl/renovatieheinenoordtunnel staan de maatregelen die Rijkswaterstaat treft om de hinder te beperken, wat alternatieven zijn en wat weggebruikers zelf kunnen doen om te voorkomen dat ze in de file komen te staan.
  • Er is een toolkit met verschillende teksten en middelen die u kunt downloaden om naar eigen inzicht, zowel intern als extern, in te zetten om medewerkers, bezoekers, klanten of andere belanghebbenden te informeren over de renovaties en hen te attenderen op de alternatieven om de files te vermijden: Toolkit bereikbaarheid ondernemers
  • Kijk voor route-informatie op www.rwsverkeersinfo.nl of www.vananaarbeter.nl.
  • Voor de actuele verkeerssituatie op de omleidingsroutes kunt u ook kijken op renovatieheinenoordtunnel.nl

Vragen of opmerkingen?

Neem bij vragen of opmerkingen contact op met het GHOR-bureau:

gepubliceerd op: 27 juni 2024