Stand van zaken thema 3

Categorie: Regionaal

Thema 3: Acute zorg voorkomen, ontdubbelen, verplaatsen, concentreren, spreiden en vervangen richt zich op het voorkomen van vraag naar (acute) zorg en het leveren van passende (acute) zorg op de juiste plek. De projecten in dit thema ‘Toekomstbestendige huisartsenspoedzorg in de ANW-uren’, ‘Ontwikkelagenda spoedpleinen’ en ‘Project SEH samenwerking Rotterdam’ zijn volop bezig en graag geven we u een update hierover. 

Project ‘Toekomstbestendige huisartsenspoedzorg in de ANW-uren’ 

De huisartsenposten in Zuidwest-Nederland zetten stappen om te komen tot een gedragen toekomstbeeld voor invulling van Huisartsenspoedzorg in de ANW-uren in ROAZ-regio Zuidwest-Nederland.   

Het bureau ROAZ ZWN ondersteunt de huisartsenposten hierbij. Nadat de huisartsenposten een gedeelde lijn hebben geformuleerd, worden andere sectoren, zoals de VVT, de GGZ, de ziekenhuizen, de huisartsenorganisaties overdag, de ambulancezorg en de apotheken betrokken.   

De afgelopen periode heeft het bureau ROAZ ZWN alle HAP-bestuurders en LHV-ambassadeurs geïnterviewd. Met deze interviews is persoonlijke en lokale input opgehaald om een ‘strategische ontwerpsessie’ voor te bereiden. Een eerste strategische ontwerpsessie vond op 18 juni jl. plaats met alle HAP –bestuurders en LHV-ambassadeurs. Dit was een hele waardevolle sessie, waarbij de eerste contouren zijn besproken. Vlak na de zomervakantie wordt een tweede sessie gepland om verkende lijnen uit te werken.  

De gedachte is om na de tweede sessie de gezamenlijk geformuleerde insteek te bespreken in de bestuurlijke overleggen van de andere sectoren binnen ROAZ ZWN.  

Project ‘Ontwikkelagenda spoedpleinen’  

Binnen de ROAZ-regio Zuidwest-Nederland is het project ‘Ontwikkelagenda Spoedpleinen’ van start. In dit project wordt toegewerkt naar een ontwikkelagenda voor de gehele ROAZ-regio. Op deze agenda komen gedeelde knelpunten en onderwerpen, waar de verschillende spoedpleinen van elkaar kunnen leren of gezamenlijk in kunnen optrekken. 

In juni en juli worden semi-gestructureerde interviews gehouden met betrokkenen van de spoedplein projecten in de regio. Waar nodig worden andere ketenpartners zoals de meldkamer, ambulancedienst of GGZ geïnterviewd. De input uit de interviews wordt vertaald in een ontwikkelagenda die in het najaar met de regio wordt gedeeld. Uit deze agenda blijkt wie, wat, wanneer gaat doen en wat de rol van het bureau ROAZ is. Het is niet de bedoeling van het bureau ROAZ om een blauwdruk te maken voor het spoedplein, maar om gezamenlijk toe te werken naar, bijvoorbeeld, uitzoeken van financieringsvormen voor sector overstijgende samenwerking of het aansluiten van een zorgaanbieder zoals de GGZ op het spoedplein. 

Project ‘SEH samenwerking’  

De afgelopen maanden zijn de eerste stappen gezet om toe te werken naar regionaal beleid om overbelasting van de SEH’s in de ROAZ-regio ZWN te voorkomen . 

Op zowel de korte als lange termijn krijgen de SEH’s te maken met grote uitdagingen. Voor aankomende winter willen wij ons als regio goed voorbereiden om zo min mogelijk SEH-stops te laten plaatsvinden. 

De managers SEH hebben daarvoor met ondersteuning van het bureau ROAZ een voorstel gemaakt om voorbereid te zijn op aankomende winter.  

In het BOZ (Bestuurlijk Overleg Ziekenhuizen) is op 4 juni akkoord gegeven op het procesvoorstel.  

De aankomende maanden zal er gewerkt worden aan: 

1) Het aanscherpen van LPZ-afspraken, 

2) Een blauwdruk aan maatregelen die de ziekenhuizen nemen bij dreigende overbelasting,

3) Afspraken voor externe maatregelen tussen (buddy)ziekenhuizen, 

4) Verdere uitwerking van het ROAZ-escalatiemodel.  

Daarnaast wordt er vanuit het bureau ROAZ een eerste verkenning gedaan voor regionale afspraken voor de (middel)lange termijn.  

De komende maanden zal er bij de ziekenhuizen worden opgehaald welke scenario’s er mogelijk zijn voor het SEH-landschap op langere termijn.   

gepubliceerd op: 8 juli 2024