Succesvolle afsluiting van verslagjaar 2023: nieuwe stappen in de Landelijke Traumaregistratie

Categorie: Regionaal

2024 was een uitdagend jaar voor de Landelijke Traumaregistratie. De ontwikkeling van nieuwe processen rondom de traumaregistratie en de implementatie van een nieuw dataplatform zorgden ervoor dat de deadline voor het verslagjaar 2023 werd uitgesteld. Dankzij de extra tijd konden we ervoor zorgen dat alle ziekenhuizen nu in staat zijn om traumadata in HiX te registreren. Bovendien hebben we ons de nieuwe werkwijze met de database van Dutch Hospital Data (DHD) en het gebruik van de Privacy- en Verzend Module (PVM) eigen gemaakt. Dutch Hospital Data beheert de database die door de LNAZ wordt gebruikt om traumadata op te slaan.

Veilige Gegevensverzending met PVM

Om de data veilig naar de database te verzenden, hebben we de PVM in alle ziekenhuizen geïnstalleerd. Deze tool, ontwikkeld door ZorgTTP, een stichting die zorgorganisaties ondersteunt met technische maatregelen voor veiligheid en bescherming van persoonsgegevens, zorgt door middel van pseudonimisatie ervoor dat de gegevens niet herleidbaar zijn. Meer weten over pseudonimisatie? Scan de QR-code.

In de laatste week van augustus werden de laatste traumapatiënten geregistreerd, waarmee we het verslagjaar 2023 succesvol hebben afgerond.

Waardevolle samenwerking en voorbereiding op verslagjaar 2024

We zijn de ziekenhuizen zeer dankbaar voor het ondertekenen van de juridische documenten rondom de nieuwe vorm van data-aanlevering en -opslag en voor hun hulp bij de implementatie van de PVM. Ook bedanken we LNAZ en DHD voor hun geduld, hun ondersteuning bij het werken met het nieuwe systeem en het nauwe contact. Uiteraard zijn we ook onze studenten en elkaar dankbaar voor de (extra) inzet om verslagjaar 2023 succesvol af te sluiten. In de komende periode zorgen we ervoor dat alle ziekenhuizen toegang krijgen tot hun gegevens in het DHD-dashboard en gaan we ons verder voorbereiden op verslagjaar 2024.

gepubliceerd op: 9 september 2024